Talerz sederowy jest ważnym elementem wieczerzy sederowej podczas obchodów święta Pesach, ponieważ ułożone na nim potrawy mające wymiar symboliczny przypominają wyjście Żydów z Egiptu. Na sederowym talerzu kładziemy w kolejności zgodnej z obrotem wskazówek zegara sześć potraw. Znajdują się na nim: jajko, upieczona kość, pietruszka, słona woda lub ocet, chrzan, cykoria i charoset czyli słodka masa z orzechów, daktyli i wina. Jajko upamiętnia zburzenie Świątyni. Jednocześnie w jajku kojarzącym się z cyklicznością życia, zamknięta jest symbolicznie nadzieja na odbudowę Świątyni i nadejście Mesjasza. Obok jajka leży zeroa, czyli opieczona kość, uosabiająca dawną ofiarę z baranka. Z drugiej strony jajka leży natka pietruszki lub seler naciowy, a obok słona woda lub ocet. Zielenina symbolizuje wyzwolenie, słona woda i ocet łzy i niedolę ojców. Zieleninę je się umoczoną w słonej wodzie na pamiątkę przejście Żydów przez Morze Czerwone i pustynię. Na talerzu znajdują się też chrzan i cykoria symbolizujące gorzkie życie w Egipcie. Kolejnym produktem symbolicznym na talerzu sederowym jest charoset, czyli słodka mieszanina wina, orzechów i daktyli, doprawiana imbirem i cynamonem – gorzkie doświadczenie niewoli zostaje osłodzone późniejszym doświadczeniem wolności. Przed właściwym posiłkiem smakuje się odrobinę gorzkiego ziela, by przypomnieć sobie gorycz niewoli, po czym gorzki smak usuwa się macą i winem symbolizującym uwolnienie.
Produkcja: Fabryka Count Thun, XX wiek.
Ośrodek Edukacyjno-Muzealny "Świętokrzyski Sztetl"
ul. Wspólna 14, 26-020 Chmielnik
tel. kom.: 734-158-969 (czynny tylko w godzinach pracy)
kontakt@swietokrzyskisztetl.pl
Synagoga czynna w godz. 9:00 - 17:00 (wtorek - niedziela).
Ostatnie wejście do muzeum o godz. 16:30.